![]() |
|
|
#1 |
|
Yönetici
Teşekkürleri: 15
51 mesajına 87 kere teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
![]() |
EZBER YAPMA TEKNİKLERİ Ezber yapmada üç temel yol vardır: 1. Ezber Öncesi Hazırlık: a) Okuyucu ilk olarak Kur-an’ı Kerim kursuna katılır. b) Bu kurstan sonra tecvitli ve seri okuma alışkanlığı kazanıncaya kadar dersler devam eder. c) Ezberlenecek sure veya ayetler çok tekrar edilmeli. d) Ezber yapılacak ortam gürültüsüz ve dikkat dağıtmayacak durumda olmalı. e) Ezber yapan yorgun, stresli, üzüntülü, uykusuz olmamalı. f) Ezber yapacak kişi günahlara giden yollardan uzak durmalı. I) Ezber yapacak kişinin sürekli takip edilmesi ve cesaret verilmesi gerekir. k) Ezber yapılacak kaynak okumak için müsait olmalı. 2. Ezber Anında Yapılması Gerekenler a) Ezber yapılacak yer bolca tekrar edilmeli. b) Ezber uyumadan önce tekrar edilir ve yatılır. c) Sabah kalkınca ilk olarak bu ezber tekrar edilir. d) Ezber yaparken ısrarla tekrar edilmeli eğer yorgunluk hissedilirse belli bir süre ara verilir dinlendikten sonra devam edilir. e) Ezber yapılacak yerler muhatabın kapasitesine göre belirlenmeli. f) Ezber iyice pekiştirilip daha sonra yeni ezbere geçilir. g) İlk zamanlar ezber yapmak çok zor gelir fakat daha sonra kabiliyetimizin geliştiğini görürüz. h) Ezber mutlaka dinlettirilmelidir. I) Dinleyici hataları tespit edip uyarıcı işaretler koyar. 3. Ezberden Sonra Yapılması Gerekenler a) Ezberden sonra başka yeni ezberlere geçilir. b) Belli süreçten sonra unutma olacağı için tekrar edilmesi gerekir. c) Ezber namazlarda okunur. d) Eğer hatalı ezber yapılmış ise en kısa sürede düzeltilmelidir. e) Ezber iyi bilen birine dinlettirilir. HAZIRLAYAN: ZİNNUR TOSUN |
|
|
|
#2 |
|
Tecrübeli Üye
Teşekkürleri: 14
17 mesajına 36 kere teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 2
![]() |
paylasim icin Allah razi olsun...ellerinize saglik
![]() ZaMaN'a Uy aMa UnUtMa Ki KuR'aN TuM ZaMaNLaR iCiN InDiRiLMiSTiR...
|
|
|
|
#3 |
|
Tecrübeli Üye
Teşekkürleri: 126
46 mesajına 81 kere teşekkür edildi.
![]() |
Yeni sayfaları (çiğ&ham) ezberlerken 1 sayfayı bitirince ara veriyorum.Bu arada ya dinleniyorum, ya bişeyler yiyorum yada başka birşeyle meşgul oluyorum. Ondan sonra diğer sayfaya geçiyorum. Eğer yaz mevsimi olsaydı bu sayfayaların miktarı çoğalırdı ![]() Rasulullah S.A.V'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: ''“Ümmetimin en şereflileri, Kur’an-ı hamil olan hafızlarla, gece namazı (Teheccüd) kılanlardır.”'' |
|
|
|
#4 |
|
Tecrübeli Üye
Teşekkürleri: 14
17 mesajına 36 kere teşekkür edildi.
![]() |
1 sayfanin her ayetini 33 defa okuyorsun sonra o sayfayi tek pisirmek kaliyor...
![]() ZaMaN'a Uy aMa UnUtMa Ki KuR'aN TuM ZaMaNLaR iCiN InDiRiLMiSTiR...
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Teşekkürleri: 2
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 0
![]() |
ALLAH razı olsun hafızlık yapmaktan çok onu idrak etmeyi anlamayı yaşamayı ve ömrümüz nispetince KUR-ANI KERİM'E hizmet etmeyi nasip etsin
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Teşekkürleri: 0
![]() |
Arkadaşlar pc destekli çiğ (ham)i yaptınızda ezberin daha kolay ve kalıcı olduğunu farkedeceksiniz artık zor ezber tarihe karışıyor deneyin mutlaka yalnız kıraatinize uygun cd de çalışın...
![]() "Kendinizi, genç ya da ihtiyar, kadın ve erkek ayırımı yapmadan, suni mazeretler üretmeden her gün, her an eğitin ve sürekli geliştirin. " |
|
|
|
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
Tecrübeli Üye
Teşekkürleri: 6
5 mesajına 7 kere teşekkür edildi.
![]() |
|
|||||||||||||||||||||||
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Teşekkürleri: 8
![]() |
ezber teknikleriyle ilgili bir sorum olacaktı. hafızlığımı bitireli uzun zaman oldu. bittikten sonra sağlamlaştırmadan ara vermek zorunda kaldım. daha sonra tekrar çalışmaya başladım. özellikle kuvvetlendirmek için uygulayabileceğim bir teknik, stil varmı? yardımcı olursanız çok sevinirim.
![]() Sen düşünnceden ibaretsin, geriye et ve kemiksin; gül düşünür gülistan olursun, diken düşünür dikenli olursun." (Hz.Mevlana) Konu siyahnur tarafından (04-24-2009 Saat 08:32 PM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
Teşekkürleri: 15
51 mesajına 87 kere teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 10
![]() |
Ne kadar yapabiliyorsanız klasik hafızlık usulünü deneyebilirsiniz.Yeni hafızlık yapıyor gibi.Durumunuza göre sayfanızı yükseltirsiniz
|
|
| Bu mesaj için GiRiFTâR kullanıcısına teşekkür edenler: | siyahnur (05-01-2009) |
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Teşekkürleri: 8
![]() |
cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. sizinde söylediğiniz gibi yeni yapıyomuş gibi başladım uzun zamandır düzenli olarak hergün 1 cüz dinletiyorum. ama gittiğim yer hafızlık kursu değil dolayısıyla yardımcı olmaya çalışsalarda bu konuda tecrübeli değiller.
![]() Sen düşünnceden ibaretsin, geriye et ve kemiksin; gül düşünür gülistan olursun, diken düşünür dikenli olursun." (Hz.Mevlana) |
|
![]() |
| Tag Ekle |
| ezber teknikleri |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
|